Щороку 11 вересня православні віруючі відзначають усікновення глави Іоанна Предтечі. В цьому році дата припадає на вівторок. Про історію свята і головні заборони читайте далі в нашій статті.

Усікновення глави Іоанна Предтечі 11 вересня: історія свята

Предтечею Івана Хрестителя в народі прозвали тому, що він передував Христу; готував людей до прийняття Сина Божого на землі. Хрестителем його назвали, так як Іоанн хрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

За наказом правителя Галилеї Ірода Іванові Хрестителю відтяли голову. Вся справа в тому, що святий засуджував царя за неправедне життя, тому його і зненавиділа дружина Ірода Іродіада.

Усікновення глави Іоанна Предтечі

Одного разу під час дня народження Ірода, дочка Іродіади Саломея настільки сподобалася цареві своїми танцями, що той пообіцяв виконати будь-яке її прохання. За намовою матері Саломея зажадала подати їй на блюді голову Іоанна Хрестителя, що і було зроблено.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Усікновення глави Іоанна Предтечі 11 вересня: що заборонено робити у цей день

Це день суворого посту, тому не можна їсти не тільки м'ясне та молочне, а навіть рибу. Вважається, що в цей день потрібно сидіти на хлібі і воді і молити Господа про зцілення хвороб.

Предтеча Іоанн Хреститель

Також не можна тримати в руках що-небудь гостре. У цей день християни не нарізають хліб, а ламають його. В народі вірили: "Хто на Усікновення ножем користується, сам залишиться без голови".

Забороняється їсти що-небудь, що нагадує голову, наприклад, капусту, яблука, кавуни, так як кругле асоціюється з відрубаною головою Хрестителя.

Особливо заборона стосується капусти – не можна зрізати качани і шинкувати її.

При цьому під заборону потрапляє і червона їжа, яка асоціюється з кров'ю. Також не рекомендується пити будь-які напої червоного кольору.

Усікновення глави Іоанна Предтечі

Категорично заборонено подавати їжу до столу на блюді, адже голову святого подали саме так.

Не можна співати або танцювати: це пов'язано з танцем Саломеї, падчерки Ірода, на прохання якої і був обезголовлений Іоанн Хреститель;

Крім того, працювати і займатися домашніми справами теж не бажано.

Сварки і крики неприпустимі у цей день, оскільки саме гнів і злість стали причиною смерті Іоанна.

В цей день священики не проводять обряд вінчання.