Відомий лікар Комаровський на своїй сторінці в Instagram написав, що багато батьків під час зимових прогулянок закривають рот (варіант — рот і ніс дитини шарфиком — їм здається, що так тепліше, що шарфик додатково зігріває повітря, яке вдихається, і це зменшує ризик переохолодження.

Прихильники загартовування над подібними діями сміються, лікарі справедливо зауважують, що здатність дихальних шляхів зігрівати вдихуване повітря багаторазово перевершує таку у всіх шарфиків. Загалом, напрошується висновок, що дихати через шарфик зовсім не треба, але все не так однозначно…

"Перш за все ви повинні знати, що при негативних температурах дитина має дихати носом: саме ніс вміє зігрівати повітря, а при диханні через рот холодне сухе повітря потрапляє безпосередньо у бронхи, а це досить ризиковано", - пише Комаровський.


Якщо дитина не дихає носом, ніякий шарфик повітря не зігріє! Промивайте ніс, використовуйте судинозвужувальні краплі або сидіть вдома.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Що відбувається, якщо на вулиці реально холодно і ніс починає замерзати: виникає захисна реакція — спазм судин слизових оболонок носових ходів, а значить, ніс фактично втрачає здатність зігрівати вдихуване повітря", - додає педіатр.


Шарфик, яким закриті і рот, і ніс, затримує біля обличчя видихуване тепле повітря і зігріває таким чином ніс! Спазму судин не відбувається, отже, можна продовжувати гуляти!

Поради щодо застосування шарфика:

• Звичайно ж ми розуміємо, що саме слово "шарфик" — це умовність. Може бути будь-яка тканина, спеціальна конструкція, іменована "балаклавою", тощо.

• Шарфик, як правило, не потрібен, якщо дитина знаходиться в закритому візку — видихуване повітря помітно підвищує температуру в тому обмеженому просторі, де розташована голова, плюс немає впливу вітру.

• Шарфик не завадить, коли дитина у відкритій колясці, на санках, коли реальний мороз, сильний вітер.

• У вас мерзне ніс? Це і є привід подумати про шарфик для дитини, так і для себе.

• Це зрозуміло, але повторимо: треба закривати рот і ніс. Тільки рот не має ніякого сенсу.

• Тканина не повинна викликати роздратування шкіри при терті і не повинна прилягати до обличчя занадто щільно.

Нагадаємо, українці неправильно лікують дітей: від холоду ніхто не хворіє.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського: він унікум.

Також Знай.ua писав, що в Луцьку продовжили канікули через небезпечні хвороби.