Учені з Шеффілдського університету знайшли докази того, що деякі види трав'янистих рослин крадуть гени у своїх сусідів. Завдяки цьому вони можуть спокійно адаптуватися немов обманюючи еволюцію і обходячи мільйони років.

Це явище нагадує поведінку школярів або студентів, які списують у сусіда по парті.

Традиційна передача генетичного матеріалу відбувається вертикально - від предків до нащадків. Деякі рослини можуть робити це і горизонтально, коли особина передає гени організму-ненащадку. Цей процес має назву горизонтальна передача генів (ГПГ). Раніше подібне демонстрували лише бактерії, які, наприклад, розвивають стійкість до антибіотиків.

Британські фахівці вивчали геном трав'янистих рослин виду Alloteropsis semialata, які зустрічаються в Африці, Австралії та Азії. Вони порівнювали його з геномами інших 150 видів рослин, у тому числі з рисом, ячменем і кукурудзою.

Подібність деяких послідовностей ДНК говорить про те, що рослини придбали їх від природних сусідів.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Люк Даннінг розповів про дослідження:

"Ми також зібрали зразки з тропічних і субтропічних місць в Африці, Австралії, Азії, щоб з'ясувати, де і коли відбулася передача".

Він повідомив, що рослини просто крадуть гени і використовують найбільш короткий еволюційний шлях.

Даннінг розповів про механізм дії цього процесу:

"Вони діють немов губки, вбираючи корисну генетичну інформацію від своїх сусідів, щоб конкурувати зі своїми родичами і виживати у ворожому середовищі існування. При цьому вони не витрачають мільйони років, які часто є необхідними для розвитку подібної адаптації".

Отримані дані свідчать про те, що Alloteropsis semialata - не єдиний вид трав'янистих рослин, який використовує такий прийом.

На перший погляд може здатися, що в цьому немає нічого небезпечного або поганого.

Вчені відзначили, що дикі трави можуть дублювати деякі гени з генетично-модифікованих культур. Так вони дозволяють лабораторним добавкам тікати в дику середу.

Фахівці вживають заходів, які допоможуть запобігти втраті контролю над геномодифікованої організмами. А горизонтальний перенос генів, характерний для рослин, може звести все нанівець. Це потенційно може завдати шкоди екосистемам.

"Знай.ua" уже писав: микробіологи створили ГМО проти небезпечних токсинів

Читайте также: наклейки на бананах допоможуть купити якісні фрукти

Напомним, які ягоди допомогають від артриту