Вчені проаналізували понад тисячу натуральних продуктів (рослин та тваринного походження) та склали рейтинг найбільш поживних. Деякі продукти здивували навіть самих дослідників.

Напевне, кожен замислювався, чи є такий ідеальний продукт, який би містив практично всі необхідні організму вітаміни та елементи, так би мовити джерело доров'я в одній оболонці.

фрукти

Однак, до вашого розчарування, такого продукту не існує в природі. Проте є такі, які близькі до ідеальних. Саме про них піде мова.

Ці 50 продуктів наситять організм необхідними вітамінами та покращать самопочуття. Споживаючи їх регулярно, можете бути впевненими, що ви харчуєтесь правильно і ваше здоров'я міцне.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Якщо підібрати одразу кілька продуктів, правильно їх поєднавши, ви отримаєте чудову дієту та зможете похвалитися правильним харчуванням.

Отже, півсотні ідеальних продуктів для щоденного харчування:

50. СТРУЧКОВИЙ ГОРОХ

42 ккал / 100г

Горох є відмінним джерелом білків, вуглеводів, харчових волокон, мінералів і водорозчинних вітамінів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58

49. КОРОВ'ЯЧИЙ ГОРОХ (р)

44 ккал / 100г

Інша назва популярної рослини - вігна китайська. Як і багато інших бобових, містить вуглеводи та дуже багато рослинного білку, у порівнянні за зернові рослини.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58

Вігна китайська

48. САЛАТ СІЙНИЙ (р)

13 ккал / 100г

Також відомий як вершковий салат. Цей продукт має низьку калорійність. Його полюбляють європейці.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58

47. ВИШНЯ ЧЕРВОНА (р)

50 ккал / 100г

Різновид кислої вишні (Prunus cerasus). Рослина росте в Європі та Азії. Найчастіше використовують у випічці.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58

46. ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ (р)

619 ккал / 100г

Усі знають про чудодійну користь волоських горіхів. Ця рослина не даремно знаходиться у цьому списку. До його складу входять а-ліноленова кислота і рослинні жирні кислоти омега-3, вони надзвичайно корисних для здоров'я.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58

45. СВІЖИЙ ШПИНАТ (р)

23 ккал / 100 г

Містить більше мінералів і вітамінів (насамперед вітамін А, кальцій, фосфор і залізо), ніж багато інших видів салатів. Шпинат посідає у списку дві позиції 45 і 24 у свіжому та замороженому вигляді відповідно. Спосіб його приготування дуже впливає на харчову цінність.

Свіжий шпинат не варто довго тримати свіжим, він втрачає свою поживну цінність. А от заморожений продукт - навпаки, стає більш корисним.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59

Заморожений шпинат

44. ПЕТРУШКА (р)

36 ккал / 100г

Родичка селери, петрушка була дуже популярна у давніх греків і римлян. Містить чимало корисних мінералів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59

43. ОСЕЛЕДЕЦЬ

158 ккал / 100г

Атлантична риба, входить до п'ятірки найпопулярніших столових сортів. Багата жирними кислотами омега-3.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59

42. МОРСЬКИЙ ОКУНЬ

97 ккал / 100г

Родова назва для низки споріднених жирних сортів риб середнього розміру. Входить до раціону харчування жителів середземноморських регіонів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59

Морський окунь

41. ПЕКІНСЬКА КАПУСТА (р)

13 ккал / 100 г

Капуста виду Brassica rapa, належить до того ж роду, що й броколі та цвітна капуста. Низькокалорійна.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60

40. КРЕС-САЛАТ (р)

32 ккал / 100г

Інша назва - хріниця сійна, не плутати з водяною хріницею. Містить багато заліза.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60

39. АБРИКОС (р)

48 ккал / 100г

Належить до кісточкових плодів, має порівняно високий вміст цукру, фітоестрогенів і антиоксидантів, зокрема бета-каротину.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60

Арикос

38. РИБНА ІКРА

134 ккал / 100г

Ікра риби містить багато вітаміну В-12 і жирних кислот омега-3, яких потребує наш організм щодня.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60

37. РИБА БІЛИХ СОРТІВ

134 ккал / 100г

Це види маслянистих прісноводних риб, родичів лосося. Їх виловлюють у північній півкулі. До їх складу входить велика кількість кислот омега-3.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60

36.КОРІАНДР (р)

23 ккал / 100г

Трав'яниста рослина, багата каротиноїдами. вважається лікувальною та використовується в медицині. Зокрема допомагає боротися з розладами травлення, кашлю, болю в грудині та лихоманкою.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61

35. САЛАТ-РОМЕН (р)

17 ккал / 100г

Різновид латуку. Найбільше поживних речовин вони містять свіже листя.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61

Салат-ромен

34. ГІРЧИЦЯ (р)

27 ккал / 100г

Одна з найдавніших спецій, містить речовину синігрин, яка, як вважають, має потужні протизапальні властивості.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61

33. АТЛАНТИЧНА ТРІСКА

82 ккал / 100 г

Велика риба з білим м'ясом і низьким вмістом жиру, багата білками. Печінка тріски є джерелом риб'ячого жиру, багатого кислотами омега-3 і вітаміном D.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61

32. МЕРЛАНГ

90 ккал, 0,60 долара за 100 г

Різновид тріскових, розповсюджений в Атлантичному океані, в Україні - у Чорному морі.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61

Мерланг

31. КАПУСТА КАЛЕ (р)

49 ккал / 100г

Різновид капусти, багатий на мінерали, фосфор, залізо і кальцій, а також вітамінами групи А і С.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62

30. КАПУСТА РОМАНЕСКО (р)

22 ккал / 100г

Не слід плутати з броколі. Має тонші стебла і менші суцвіття. Його вважають близьким родичем ріпи.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62

Капуста романеско

29. ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)

324 ккал / 100 г

Гострі висушені плоди рослини Capsicum. Чилі містить багато капсаїцину (завдяки чому він такий пекучий), каротиноїдів і антиоксидантів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62

28. МОРСЬКИЙ МОЛЮСК

86 ккал / 100г

Пісний, багатий білками морепродукт. Їстівного молюска не потрібно довго готувати, можна сти практично сирим. Але вживати його треба з обережністю, щоби уникнути харчових отруєнь.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62

Морський молюск

27. БРАУНКОЛЬ (р)

32 ккал / 100 г

Ще один різновид капусти, близький родич кале. Багата на необхідні організму вітаміни та мікроелементи.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63

Капуста браунколь

26. БАЗИЛІК (р)

23 ккал / 100г

Пряна, солодка трав'яна рослина, захищає від серцево-судинних захворювань, а також має протигрибкові та антибактеріальні властивості.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63

25. МЕЛЕНИЙ ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)

282 ккал / 100г

Джерело фітохімічних речовин, як-от вітаміни С, Е і А, а також фенольних сполук і каротиноїдів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63

24. ЗАМОРОЖЕНИЙ ШПИНАТ (р)

29 ккал / 100г

Про нього вже згадували вище. Заморожування шпинату зберігає поживні речовини, тому у списку він має вищий індекс. Свіжий продукт не можна довго зберігати, він втрачає свою користь.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64

23. ЛИСТЯ КУЛЬБАБИ (р)

45 ккал / 100г

Є чудовим джерелом вітаміну А і С та кальцію. Цю веснянурослину додають до салатів, а також готують джем та варення.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64

Кульбаба

22. РОЖЕВИЙ ГРЕЙПФРУТ (р)

42 ккал / 100г

Червоний колір м'якоті рожевого грейпфруту надають каротиноїди і лікопенові пігменти.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64

21. МОРСЬКІ ГРЕБІНЦІ

69 ккал / 100г

Молюски з низьким вмістом жиру і високим вмістом білка, жирних кислот, калію і натрію.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64

20. ТИХООКЕАНСЬКА ТРІСКА

72 ккал / 100 г

Близька родичка атлантичної тріски. ЇЇ печінка є значним джерелом риб'ячого жиру, багатого жирними кислотами і вітаміном D.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64

19. ЧЕРВОНА КАПУСТА (р)

31 ккал / 100г

ЇЇ диким предком була рослина, що росла на узбережжі Середземного моря.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65

Червона капуста з родзинками

18. ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ (р)

27 ккал / 100 г

Містить багато міді, фосфору та магнію. Одне з найбагатших джерел вітаміну К.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65

17. МИНТАЙ ДАЛЕКОСХІДНИЙ

92 ккал / 100г

Нежирна (менш ніж 1% жиру) риба, яка водиться у Беринговому морі і затоці Аляски.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65

16. ЩУКА

88 ккал / 100г

Швидкий прісноводний хижак. Його м'ясо дуже поживне. Але вагітним не рекомендують вживати щуку, оскільки м'ясо може перевищувати норму забруднення ртуттю.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65

Щука

15. ЗЕЛЕНИЙ ГОРОХ (р)

77 ккал / 100 г

Зелений горошок містить багато фосфору, магнію, заліза, цинку, міді та харчових волокон.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67

14. МАНДАРИН (р)

53 ккал / 100г

Улюблені ласощі новорічних свят. Ці цитрусові містять багато цукру і каротиноїду криптоксантину, що є попередником вітаміну А.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67

Мандарини

13. ВОДЯНА ХРІНИЦЯ (р)

11 ккал / 100г

Унікальна овочева рослина, яка росте у проточній воді. Має чудові лікувальні властивості і пряний аромат, схожий на хрін.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68

Водяна хріниця

12. ВИСУШЕНА СЕЛЕРА (р)

319 ккал / 100г

Висушені пластівці селери використовують як приправу. Вони є важливим джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68

11. СУШЕНА ПЕТРУШКА (р)

292 ккал / 100 г

Сушену і подрібнену петрушку використовують в якості прянощів. Вона має високий вміст таких мікроелементів, як бор, фтор та кальцій. Вони необхідні для кісток та зубів, особливо дітям та літнім людям.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69

10. ЛУЦІАНОВІ

100 ккал / 100 г

Різновид окунів, морська риба. Найпоширенішим є червоний луціан. М'ясо поживне, але може містити небезпечні токсини.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69

9. ЛИСТЯ БУРЯКА (р)

22 ккал / 100г

Бурячиння містить багато кальцію, заліза, вітаміну К і групи В (насамперед рибофлавіну).

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 70

8. САЛО

632 ккал / 100 г

Українська гордість, улюблений продукт у нашій країні та далеко за її межами. Гарне джерело вітамінів і мінералів. Сало є більш ненасиченим і корисним, ніж баранячий або яловичий жир.

Сало

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 73

7. МАНГОЛЬД (р)

19 ккал / 100г

Дуже рідкісне дієтичне джерело беталаїну, фітохімічної речовини. Гарний антиоксидант, також має багато інших корисних властивостей.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 78

Мангольд

6. ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ (р)

559 ккал / 100г

Насіння різних видів гарбузів є одним з найбагатших рослинних джерел заліза і марганцю.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 84

5. НАСІННЯ ЧІА (р)

486 ккал / 100г

Крихітне чорне насіння рослини під назвою амарант. Містить велику кількість харчових волокон, білка, а-ліноленової кислоти, фенольної кислоти і вітамінів. Впевнено займає місце у списку суперфудів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 85

Насіння чіа

4. КАМБАЛА

70 ккал / 100 г

Камбала або палтус, зазвичай не містить ртуті і є відмінним джерелом вітаміну В1.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 88

3. ОКЕАНСЬКИЙ ОКУНЬ

79 ккал / 100 г

Атлантичний глибоководний вид риби, містить багато білка і мало насичених жирів.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 89

2. ЧЕРІМОЯ (р)

75 ккал / 100г

Тропічна рослина з м'ясистою і солодкою білою м'якоттю. Багата цукром і вітамінами А, С, В1, В2, а також калієм.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 96

Черімоя

1. МИГДАЛЬ (р)

579 ккал / 100 г

Багатий ненасиченими жирними кислотами. Запобігає серцево-судинним захворюванням і діабету.

ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 97

Мигдаль

Нагадємо, цей смачний продукт може зробити вас найрозумнішим.

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені розкрили всі корисні властивості куркуми.

Також Знай.ua писав про те, що український бургер подорожчав через сало.

Дивіться: Найбільш незвичайні фрукти, якы варто скуштувати