Вербна неділя має перехідну дату, яка залежить від Великого посту. Свято вважається одним з найважливіших в році, власне кажучи, саме тому він має безліч найрізноманітніших традицій, прикмет і повір'їв про які ми вже розповіли вам.

Тепер ми б хотіли зосередити всю увагу на заборонах Вербної неділі. Їх досить багато, і вони всі дуже важливі. Навіть мінімальне порушення цих правил може призвести до поганих наслідків. Точно сказати до яких ми не можемо, ніхто не може, але краще перестрахуватися, тим більше, якщо ви глибоко віруюча людина.

Вербна неділя
Вербна неділя

Далі в матеріалі читайте головні заборони Вербної неділі. Але спочатку давайте трохи дізнаємося про історію свята, це потрібно для того, щоб розуміти звідки взагалі взялися заборони і чому саме такі.

Вербна неділя 2019: історія свята

Приводом для торжества стало входження Ісуса Христа в Єрусалим після того, як він воскресив Лазаря. Зробив він це в суботу, а в місто прийшов через день і тоді його зустрічали як справжнього Спасителя, адже повірили в його силу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Але це все одно далеко не найвеселіше свято, адже через кілька днів люди, які зустрічали Ісуса, як героя, кидали в нього каміння.

Але в будь-якому випадку це важливе свято, адже входить в число двунадесятих і є одним з найстаріших в християнстві. Згадки про нього можна знайти ще в 3 столітті.

Вербна неділя
Вербна неділя

Практично всі традиції свята, як церковні, так і народні пов'язані з гілочками верби. Люди святили їх, приносили додому, зберігали як обереги. Несильно били ними дітей, щоб ті росли здоровими. І багато іншого.

Але давайте поговоримо про найважливіше і найцікавіше - про заборонаи Вербної неділі.

Чого не можна робити в Вербну неділю

У Вербну неділю не дуже багато заборон, але всі вони досить важливі, тому потрібно намагатися дотримуватися всього, про що ми напишемо нижче.

  • Найважливіший заборона, звичайно ж, стосується все тих же гілочок верби. Зазвичай люди обрізають їх на світанку в суботу напередодні. Але ні в якому разі не можна обрізати їх з дерев, які знаходяться біля кладовища, або в яких є дупла.
  • Також, як і в будь-яке інше релігійне свято, у Вербну неділю не можна лаятись, лихословити і думати про погане. Це може сильно розгнівати Бога.
  • Незважаючи на те, що це велике свято, пити алкоголь або дуже весело і шумно святкувати його теж заборонено. Вербна неділя - це сімейне торжество, а значить зустрічати його треба в колі найближчих за скоромно накритим столом.
  • Звичайно, є і хороша новина для ледачих, категорично не можна працювати. Але через це всі господині працюють вдвічі більше за кілька днів до цього, щоб завершити всі справи по дому і приготувати потрібну їжу. Адже зустрічати таке торжество в брудному будинку не можна.
  • Їжа, до речі, повинна бути скоромною, можна з'їсти лише трохи риби, використовувати рослинне масло і дозволити собі трохи червоного вина.
  • Замість роботи по дому людям радять зайнятися справами душевними - помолитися, подумати про себе і своїх близьких, привести свій моральний стан в повний порядок.
  • Також, у Вербну неділю не можна готувати гарячу їжу. Потрібно харчуватися скромно і тим, що було приготовано за день до цього.
  • Є досить дивна, але цікава заборона. Вважається, що у Вербну неділю не можна фарбувати і мити волосся. Так можна накликати на себе велику біду і страшні хвороби.
  • З приводу роботи ми вам вже сказали, але є конкретніші заборони: не можна шити, в'язати, вишивати, колоти дрова, прати або займатися прибиранням будинку. Все це треба зробити до свята, або ж почекати до наступного дня.
  • Священики і глибоко віруючі люди кажуть, що в цей день краще не користуватися комп'ютером і телевізором.
  • Також все, що пов'язано з городом, або ж садом потрібно відкласти на кілька днів. Хіба, що можна вставити гілочку свяченої верби в землю, де ви будете садити щось. Кажуть, що це допоможе вам отримати дуже хороший і великий урожай.
  • У народі кажуть, що у Вербну неділю не можна проводити поминальні обіди, хоча, насправді всі священики сходяться на тому, що це не так і подібної заборони не існує. Але все ж, кажуть, що краще, при можливості, перенести ці заходи.
  • Будь-які події, які можуть принести вам поганий настрій, або здатні затьмарити це торжество краще перенести на інший день. Саме тому в народі і з'явилася заборона на відвідування кладовищ. Краще сходити туди заздалегідь, або ж просто помолитися в церкві і поставити свічку.
  • Так само є досить суперечлива заборона. У деяких її версіях заборонено виганяти усю худобу на вулицю в цей день, а в деяких лише птицю. Пояснюється це тим, що нечисть, або відьми можуть зіпсувати тварин.
  • Мабуть, це все найважливіші заборони Вербної неділі, давайте ж тепер дізнаємося, що потрібно зробити в свято, адже не все так просто.

Вербна неділя
Вербна неділя

Що потрібно зробити в Вербну неділю

  • Всі розуміють, що в цей день потрібно обов'язково сходити в храм. Але крім цього, також потрібно принести з собою гілочку верби. Наприкінці богослужіння її освятить священик і після цього гілку потрібно принести додому і поставити біля ікон. Кажуть, що це буде захищати не тільки будинок, але і всіх, хто в ньому живе.
  • Потрібно обов'язково помолитися не лише в церкві, а й перед сном, попросити у Бога благословення і здоров'я для своїх близьких.
  • Крім цього, як ми вже сказали, верба вважається цілющою в цей день. Тому люди легенько б'ють гілочками своїх близьких, дітей, друзів і домашню худобу, щоб вони все не хворіли.
  • А якщо вам все-таки потрібно обов'язково в цей день вигнати худобу на пасовище, то тільки гілочкою верби. Це захистить тварин від нечисті.
  • У народі рекомендують посадити квітку в Вербну неділю, або хоча б пересадити. Вважає, що вона почне приносити вам великі гроші. Але за нею потрібно буде дуже ретельно доглядати, адже якщо квітка зів'яне, то це обіцяє величезні грошові втрати.
  • У Вербну неділю потрібно розчісувати волосся, примовляючи: "Вода, йди в землю разом з головним болем". Потім гребінець покласти в воду і нею полити вербу.
  • Пагони верби в цей день вважалися дуже корисними. Чоловіки їх носили, щоб отримати юнацьку силу, а дівчата, щоб вони допомогли їм зачати дитину.
  • Вранці в неділю треба вбити в стіну кілочок з верби, щоб позбавити людину від страхів і подарувати рішучість.
  • Тепер ви знаєте, чого не можна робити в Вербну неділю і сподіваємося, що наш текст був для вас корисним.