Страсна п'ятниця – сумний і скорботний день. І пов'язано це з тим, що, згідно з біблійною легендою, в п'ятницю був розп'ятий на хресті Ісус Христос. Він став жертвою людей, щоб спокутувати гріхи всього народу. Традиційно цей день вважається найсуворішим за всю Страсний тиждень. Ми вирішили розповісти про головні заборони, традиції та історію цього християнського свята.

Коли Страсна п'ятниця в 2019

Дата святкування Страсної п’ятниці залежить від дати Великодня. Так, в 2019 році Христове Воскресіння випадає на 28 квітня, значить Велика п'ятниця – на 26 число.

Великдень
Великдень

Страсна п'ятниця: історія свята

У п'ятницю Ісуса піддали жорстоким тортурам, а після повісили на хресті на горі Голгофа. У Біблії ці події отримали назву Страсті Христові.

Месію зрадив власний народ, його піддали страшним тортурам і знущанням, а після він помер самим болісним і ганебної смерті.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Тіло Христа учні забрали, завернули в плащаницю і помістили в склеп, заваливши вхід в нього величезним каменем. А через день, згідно з Євангеліями, Ісус воскрес.

Страстная пятница

В цей день в православних храмах згадують про Ісуса і страждання, які йому довелося пережити, щоб спокутувати всі гріхи свого народу. У цей день прийнято проводити особливий ритуал, який носить назву «винесення Плащаниці». Це плат, на якому зображений Ісус в труні, але про це пізніше.

Страсна п'ятниця 2019: головні заборони

Страсна п'ятниця – дуже строгий день. Існує ряд заборон, які, за традицією, категорично не можна порушувати. Інакше, на людину обрушитися кара небес за неповагу до святих. Отже, розповідаємо про них докладніше.

Перш за все, в Страсну п'ятницю накладається заборона на важку працю: заборонено прибирати, прати, піч паски. Мити вікна, підлогу, прибирати і прати потрібно в Чистий четвер, але не пізніше. Порушення цієї заборони може призвести до дуже страшних наслідків.

У страсну п'ятницю доведеться обмежити себе в їжі, адже в цей час все ще діє Великий піст. Так, заборонено їсти до того, як в храмах не пройде ритуал виносу Плащаниці, а після цього дозволяється їсти – тільки воду, хліб і горіхи.

Хоча сьогодні в містах люди і не займаються сільськогосподарськими роботами, знайте, у Велику п'ятницю це робити заборонено. Тому якщо ви збиралися вирушити на дачу, щоб орати город або садити дерева, краще від цієї ідеї відмовитися.

З давніх-давен вважається, що в Страсну п'ятницю нічого не можна різати, навіть їжу. Використовуйте виключно ложки, а хліб ламайте руками.

Під забороною – розважальні заходи, вечірки, гуляння тощо. Навіть якщо у людини на цей день випадає День народження, то відзначати не можна. Краще гуляння з цього приводу перенести на інший день. Страсна п’ятниця – це день скорботи. Існує вірування: хто в Страсну п'ятницю веселитися, то весь наступний рік проплаче.

Категорично заборонено стригти волосся, шити, пити алкогольні напої, робити ремонт або білити стіни, гладити, рибалити.

Деякі вважають, що в Страсну п'ятницю не можна приймати ванну, так як це приносить задоволення. Дозволяється тільки митися в душі, мити голову також можна.

Страстная пятница

Багато хто запитує, чи можна їхати на кладовище в цей день? Вважається, що Страсний тиждень – час спогадів про Ісуса, тому вся увага має бути присвячене тільки цієї святої. Тому від походу на цвинтар краще утриматися, тим більше, що для цього існує спеціальний день – Радоница.

Прикмета свідчить, що в цей день категорично не можна протикати землю будь-якими гострими предметами. В іншому випадку може статися біда. Отже, рослини, які посадили в п'ятницю, не виростуть і загинуть.

А ось випрати господинею і вивішена для просушування в п'ятницю одяг ніколи не стане чистою – на білизні проявляться криваві плями.

Також в цей день не можна одружуватися або виходити заміж, священикам заборонено проводити хрещення і обряд вінчання. Існує також думка, що вагітним не можна ходити до церкви в цей день. Однак, на думку священика, це пов'язано лише з самопочуттям жінки. Адже відомо, що під час великих церковних свят в храмах знаходиться дуже багато людей, тому щоб уникнути травм або інших неприємних інцидентів, вагітним на пізніх термінах не рекомендує відвідувати службу. Однак рішення тільки за вами.

Як же потрібно провести Страсну п'ятницю?

У цей день так багато заборон, що не зрозуміло, як же слід проводити віруючому цей день? Відповідь проста. Всі турботи, пов'язані з працею, слід закінчити в Чистий четвер, включаючи, прибирання, готування, прання і прасування. А ось Страсну п'ятницю потрібно присвятити молитві і роздумам про своє життя, про правильні і неправильні вчинки. Також не забувайте читати псалтир, палити церковні свічки і молитися. Відправляйтеся в храм, покайтеся в гріхах, попросіть Бога про милосердя і прощення, а також допомоги і здоров'я для себе і близьких.

Варто розуміти, що заборона працювати на Страсну п'ятницю – це не просто так. Таким чином церква дає можливість кожному виділити час, щоб побути з самим собою наодинці і з Богом, віддатися молитві і не зациклюватися на мирській суєті.

Страстная пятница

Страсна п'ятниця: що потрібно робити?

П'ятниця – день смерті Ісуса Христа. У цей час у всіх православних храмах прийнято проводити служби, присвячені цій події. Священнослужителі розповідають історію про страшний суд над Месією, його розп'яття на хресті, а після про поховання Христа. Богослужіння Великої п'ятниці включає триразове прочитання євангельського оповідання про ці події.

Тільки один раз на рік не здійснюють ранкове богослужіння, а проводять вечірньою службу, коли відбувається ритуал виносу Плащаниці. Плащаниця – це плат із зображенням в повний зріст Христа, який лежить в труні. Полотно ставлять на спеціальному місці в центрі храму. Прикрашається все це живими квітами в пам'ять про те, як жінки-мироносиці помазали пахощами тіло похованого Христа.

У давнину люди вважали, що хліб, спечений у Страсну п'ятницю, ніколи не зіпсується і не покриється цвіллю. Більш того, така здоба матиме цілющу силу. А ось моряки вірять, що хліб, приготовлений на Страсну п'ятницю, оберігає від аварії корабля.

За часів Київської Русі було прийнято пригощати сусідів, родичів і друзів святковими пасками, молоком, яйцями та сиром. Люди вірили, що вся щедрість повернеться назад потрійний силою.

Ще одна важлива традиція на Страсну п'ятницю – з церкви слід принести додому 12 свічок, потім розставити їх по всьому периметру будинку і дати догоріти. Згідно з повір'ям, цей ритуал принесе в дім достаток і щастя на весь наступний рік.

Страсна п'ятниця: що дозволено їсти

Церковні правила говорять, що тим, хто поститься заборонено їсти до того моменту, поки в храмах не пройде ритуал виносу Плащаниці. Це відбувається приблизно о третій годині дня. Людям, які дотримуються строго варіанту поста, забороняється навіть пити воду. А ось після цього дозволено вживати хліб і воду.

Страсна п'ятниця 2019: народні прикмети

У народі існують повір'я і прикмети, пов'язані з Великою п'ятницею. Докладно розповімо про них:

  • У день Страсної п'ятниці категорично забороняється готувати.
  • Під забороною – зневажливе ставлення до Землі.
  • Вважається, що якщо випрати в цей день одяг або постільну білизну, то після висихання воно покриється плямами крові.
  • А ось якщо в цей день займатися перевезенням бджіл, то існує ризик, що всі комахи загинуть.
  • Згідно з церковними правилами, на Страсну п'ятницю категорично заборонено гадати. Та й взагалі, православ'я негативно ставиться до подібних ритуалів.
  • Освячене кільце в Страсну п'ятницю весь рік буде мати цілющу і захисну силу.
  • Не варто віддавати в борг будь-які предмети або гроші. Так можна віддати і своє здоров'я.
  • А ось якщо весь день утримуватися від будь-якої води, то весь наступний рік ніяка рідина не зможе принести людині шкоди.
  • Крім того, в Страсну п'ятницю люди перевіряли свій будинок на наявність зглазу або псування. Для цього потрібно взяти церковну свічку, пройти з нею по дому. Якщо біля будь-якого предмета свічка затріщить – той предмет і заворожений.