Щорічно, свято Маковія відзначається 14 серпня. В 2019 він випадає на середу, також в цей день православні християни святкують Медовий Спас або Спас на воді. Саме в цей період часу медові стільники повністю заповнені медом, що дозволяє пасічникам зібрати свіжий урожай улюбленого багатьом ласощєм. Також з цього дня настає строгий Успенський піст, який триватиме протягом двох тижнів. В цей період часу рекомендується їсти неварену рослинну їжу - сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед, хліб.

Історія свята говорить про те, що в цей день згадуються сім братів Маккавеїв, які поплатилися за свою християнську віру життями. Релігія говорить, що віруючі брати були не просто вбиті, вони зазнавали мученицьку смерть. Багато століть тому могутній цар Антіох, хотів усім нав'язати язичництво, а не згодних просто мучив і вбивав. Так склалося і з братами Маккавеями. Після їх смерті, вони стали вважатися символом стійкості і істиною віри.

Втім, до свята врожаю брати Макковеї не мають відношення. Просто саме до середини серпня макові головки максимально заповнені, що дозволяє зібрати великий урожай і господарочкам випікаючим млинці і пироги взятися за справу.

Свята Маковія

Що варто освятити на свято, звичаї Маковія

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Існує повір'я, що для того, щоб бути весь рік здоровим і залучати в своє життя удачу необхідно ходити до церкви і освячувати різні букети з трав. Раніше жінки напередодні цього великого свята збирали волошки і чорнобривці, освячували їх під час святкової служби, після чого додавали квіти в воду і купалися в ній. Раніше стверджували, що такий збір трав захищає від хвороб, виліковує застуди, якщо такі є, а відвар лікує від жовтяниці.

На Маковий Спас найчастіше святять такі продукти: мак, мед, воду, ще в цей день освячують різні букети-обереги. Букет такого плану здавна отримав назву - Маковійчик. У його складі різні польові трави і квіти, такі як: калина, соняшник, нігтики, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласковец, полин і обов'язково макові головки. Таким букетом кожен християнин намагався прикрасити свій будинок, що б наповнити його удачею і захистити від злих духів.

Маковія 2019

Історія свята

За давно існуючою традицією в серпні 14 числа було прийнято проводити молебень і хресний хід, православна віра шанує святині і їх могутні властивості, передаючи історію з покоління в покоління.

З давніх-давен кожне село робила свій букет - оберіг, і часто його склад відрізнявся у кожного поселення було своє твердження про набір трав в ньому. Наші предки були впевнені, що кожне з рослин яке містилося в букет, мало магічні властивості, наприклад: маківки - були оберегом і символом церкви; калина - відповідала за дівоче щастя, соняшник - за сонце і тепло, рута і нігтики - захист від хвороб, материнка - за посилення сила роду, овес - поліпшення достатку, хороший урожай, м'ята - несла мир і злагоду в родину, ласкавці - обдаровувала ласкою і взаєморозумінням, тирлич - Приворотна трава, полин - захищала від нечистої сили.

Освячений Маковійчик рекомендують зберігати протягом року після освячення. Старим букетом краще не користуватися, а з настанням свята замінити його на новий. У свято Різдва такий букет може виконати роль дідуха, а на Великдень - стане прикрасою для освяченої лози.

Маком, який висвітлювали в церкві на Маковія прийнято було обсипати кути в будинку, це захищало всіх мешканців будинку від відьомських чар і пристріту, а макові головки клали під подушку - це допомагало позбутися від кошмарів і мігрені. З маку навіть варили мак і давали дітям, що б ті міцно спали, але зараз ми знаємо, що це наркотик і так його використовувати небезпечно, особливо дітям. Ще мак було прийнято розсипати на городі - це супроводжувало врожаю, квіти з Маковійчика жінки раніше вплітали у волосся, щоб ті були міцними і не випадали.

На сьогоднішній день українці це свято частіше пов'язують з сімома святими Маккавеями. Прийнято вважати 14 серпня - Днем пам'яті братів-мучеників, які свого часу стали жертвами релігійних чвари Єрусалиму, не піддавшись еллінізації.

Що не можна робити в свято маковий Спас

Першим і найбільш важливим правилом є світ в родині, ніяких конфліктів і сварок не повинно бути, та й сваритися в такий день не хочеться, скрізь випічка, солодощі, приємні аромати трав все сприяє гарному настрою і приємного настрою.

Так само православні традиції свідчать, що в це свято категорично не можна працювати, саме тому не бралися за роботу в садах і городах в цей день. Це так само можна було ще пояснити тим, що в цьому місяці починається значний спад городніх робіт, і все вже в очікуванні збору врожаю, так що один день відпочинку саме те, що потрібно.

Наступна заборона - це навіть мінімальна прибирання в будинку в день свята, варто дотримуватися звичаїв, як це робили наші предки і наводити порядок в домі заздалегідь, щоб в день маковий Спас до цього не повертатися.

Так само існують донині звичаї - освячувати колодязь, на сьогоднішній день в селах досить часто кілька сімей домовляються і освячують свої колодязі саме в свято маковий Спас. Так само якщо ви зважитеся хрестити свою дитину в це свято, то напевно не помилитеся, день буде світлим і теплим, а дитина виростить з хорошим здоров'ям і буде міцним.

Незмінною є традиція - це допомога слабким, хоча її варто дотримуватися не тільки в свято, а й кожен день. Вважається, що найкраще в це свято приділити увагу: вдовам, пенсіонерам та одиноким людям, вони найбільше потребують турботи і догляду.

Важливою прикметою цього дня є відпущення гріхів, за старих часів вірили, що саме в день Маковія жінкам прощалися всі незамоление гріхи, тому і важливо відвідувати службу в церкві в цей день, але є деяка особливість, жінка спершу повинна сама пробачити собі свої гріхи, а після її простить Бог. Так що всі віруючі ходили до церкви і вимолювали прощення для себе.

Останнім звичаєм є те, що на свято Маковія можна шуміти і надто гучно святкувати, тому варто відмовитися від гучних вечірок і бурхливого гуляння, найкраще розпланувати свій день так, щоб він пройшов тихо в спокійній обстановці. Пояснення цьому дуже просте, так як з - за занадто гучну музику бджоли можуть стати нервовими і нашкодити пасічника.

Так на сьогоднішній день, все люди в свято Маковія або маковий Спас, шанують всі традиції і звичаї, кожен намагається підготувати частування і букети трав, і сходити в церкву всією сім'єю для їх освячення.