Психологи стверджують, що батьки не повинні використовувати типові фрази для залякування або маніпуляції своїх дітей у виховних цілях, так як вони можуть травмувати дитячу психіку. Про це розповіла психолог Ольга Голубинська.

Фрази, які травмують психіку дитини

"Не заважай мені, зроби щось"

Часто батьки говорять цю фразу, коли втомлені і потребують відпочинку, проте не потрібно формулювати так це, так як діти будуть вважати, що справи батьків важливіше їх.

"Якщо батьки зайняті, потрібно пояснити, чому зараз мама або тато не може зробити те, про що просять. Не кажіть: "відчепися", а поясніть ситуацію, запропонуйте альтернативний варіант і обов'язково виконайте обіцянку», - радить психолог.

Замінити її можна на: "Ти зараз придумай гру, а я за півгодини приєднаюся".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Фрази, які травмують психіку дитини

"Будеш погано себе вести – тебе забере поліція чи чужий дядько"

Діти розуміють цю фразу, як те, що в поліцію їх ніхто не здасть і це обман, і можуть перестати довіряти або слухати своїх батьків.

"Залякування – досить небезпечний прийом у вихованні, так як він дозволяє швидко і ефективно досягти короткочасного ефекту. Але такі постійні залякування можуть призвести до появи фобій і тривожності", – повідомила психолог Ольга Колеснікова-Чміль.

Цю фразу можна замінити на: "Якщо будеш продовжувати голосно кричати, ми зараз підемо з майданчика" або "Досить стрибати, я буду сердитися!".

Фрази, які травмують психіку дитини

"Не плач, ти вже дорослий!"

Ігнорувати або забороняти дитині плакати не можна і не потрібно говорити йому, що він дорослий, так як дорослі теж можуть проливати сльози.

"Щоб дитина заспокоївся, потрібно створити умови, в яких він заспокоїться. Якщо дитина плаче, потрібно, щоб дорослий прийняв його сльози і показав співчуття. Обов'язково запитувати про те, як ви можете допомогти і в чому причина сліз, якщо вона неочевидна", – сказала психолог Світлана.

"Якщо батьки ігнорують емоції дітей, то ті замикаються і починають вірити в те, що виявляти свої почуття – це погано", – додала Ольга.

Замінити її можна на: "Розкажи мені, що сталося і чому ти плачеш. Я можу допомогти".

Фрази, які травмують психіку дитини

"Чому ти не такий хороший, як (хтось)"

Коли батьки порівнюють дитини з іншими дітьми, то це сприймається як приниження гідності, а ці слова закріпляться у дитини те, що він не такий, як усі.

"Це може призвести до того, що дитина скаже: "Навіщо мені старатися, я все одно не такий хороший". І в дорослому віці, наприклад, піти на злочин або інші протиправні дії. Або навпаки – не відчувати себе гідним хорошого відносини або взагалі хорошого життя", – розповіла Ольга Голубинська.

Замінити її можна на: "Ти хороший, ти вмієш краще, ти вартий більшого, у тебе все вийде" або "Ти вже багато вмієш, але багато чого можеш навчитися – не зупиняйся".

"Не чіпай – розіб'єш, не чіпай – поламаєш"

Якщо батьки часто це повторювати, то діти стануть скутими і невпевненими у собі.

"Після таких фраз у дитини виникає синдром вивченої безпорадності. Він вчиться бути об'єктом або просто існувати, тому що у нього нічого не вийде, можна навіть не починати. У дорослому віці це може призвести до того, що людині не вдається побудувати кар'єру. У нього немає амбіцій, він не хоче розвиватися і пробувати щось нове", – повідомила психолог.

Її можна замінити на: "Обережно з вазою: мені важливо, щоб вона була цілою".

Фрази, які травмують психіку дитини

"Мене не хвилює, що ти хочеш. Роби те, що кажу"

Подібні слова вчать дитину не мати права відчувати те, що відчуває, а також вчать мовчати, коли йому боляче чи неприємно.

"Іноді дитині не треба давати вибору, наприклад, в питанні йти чи не йти в школу. Просто це треба правильно сформулювати, без агресії і звинувачень", – сказала спеціалістка.

Замінити її можна на: "Я розумію, що ти не хочеш цього робити. Але для мене дуже важливо, щоб ти це виконав, тому що...".

Фрази, які травмують психіку дитини

"Ми всі для тебе робимо, а ти невдячний!"

Подібна фраза змушує дитину відчувати тягар за те, що він народився.

"Дитина все це проковтує, сприймає за правду і починає відчувати себе винуватим, навіть коли просто вчасно не помив посуд. Це вічне почуття провини не дозволить повноцінно реалізувати себе в кар'єрі: буде звичка відчувати провину за успіх", – наголосила психолог.

Її можна замінити на: "Я хотів(а) тебе порадувати, і мені сумно, що це не вдалося. Що я можу зробити для тебе?".

"Як тобі не соромно!"

Дана фраза є маніпуляцією дитини, яка повинна викликати почуття провини. В результаті дитина звикає до того, що з ним щось не так, що він повний невдаха.

"Це призводить до хронічного почуття провини, навіть якщо винен хтось інший. Адже фраза "Мені соромно за тебе" насправді відображає сором батьків за себе, тому що вони не впоралися зі своїми обов'язками. Цю фразу треба говорити собі, а не пристыжать дитини", – розповіла спеціалістка.

Замінити її модно: "Мені неприємно, коли ти так поводишся".

Фрази, які травмують психіку дитини

"У тебе нічого не вийде"

Дитина може зрозуміти ці слова так, що батьки не сприймають його таким, яким він є. В результаті він виростає гипернеуверенным в собі і сором'язливим.

Замінити її модно: "Спробуємо ще раз, ти обов'язково зрозумієш, як це зробити".

Нагадаємо, що у Львові таксист відмовився везти дитину без автокрісла.

Як повідомляв портал Знай.ua, житель української столиці Юра Клавишко поділився своїм досвідом з перевезення дітей в автомобілі без спеціального крісла.

Також портал Знай.ua писав, що в Одесі сталося шокуюче ПП, однорічна дівчинка отруїлася наркотиками своєї матері.