Людський мозок потребує зміни діяльності. Бажаючи відпочити, багато людей приймаються за перегляд фільмів. Але можна не тільки приємно провести час за переглядом кіно, а й отримати користь для себе, дізнатися щось нове і знайти відповіді на питання, які вас давно цікавлять. У цьому допоможуть документальні пізнавальні фільми на найрізноманітніші тематики: про тварин, історичні, психологія, релігія, езотерика і т.д.

Документальні фільми про історію

Документальні фільми про історію
Документальні фільми про історію, weandworld.com

Історія - минуле, про яке слід пам'ятати, щоб не повторювати помилки предків. Зараз можна знайти масу документальних історичних фільмів на найрізноманітніші теми: про древні цивілізації, історія СРСР, історія Америки, Французька революція і т.д. Деякі з них заборонені урядом різних країн з певних причин.

Деякі фільми досить складно знайти у відкритому доступі. Іноді вони попадаються англійською мовою з субтитрами.

Стародавні світи

Цикл фільмів від ВВС, під час перегляду якого глядач стане свідком унікальної подорожі витоками цивілізації. Дослідники відправляться в Сирію, Єгипет, Туреччину тощо. Але головна мета - відвідування іракського міста Урук, названого істориками "матір'ю всіх міст". В кінокартині розглядаються також і інші стародавні цивілізації.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Якщо вам цікаво дізнатися, яким було життя людини без всіх благ сучасності, як все починалося - включайте фільм і насолоджуйтеся переглядом. Оператори ВВС завжди відповідально підходять до підбору ракурсів, постановки кадрів. Це допомагає максимально точно і правдоподібно передати атмосферу і зануритися глядачу в стародавній світ.

Втрачений світ стародавніх Помпеїв

Документальне кіно розповідає про неймовірне місто Помпеї, яке було повністю зруйноване під час виверження вулкана Везувій. З того моменту на цій території ніби зупинилося життя. Це виявилося вигідно для дослідників. Їх команда вирішила докопатися до істини і зрозуміти, як же виглядали Помпеї до руйнування.

Також вони спробують дати відповідь на запитання: "Чи повториться катастрофа знову?"

Дивовижна історія Єгипту і Риму з Террі Джонсом

Для багатьох людей Єгипет відомий тим, що в ньому знаходяться знамениті піраміди. Але чим ще займалися єгиптяни? Яке значення мають їх таємні письмена. На ці питання дасть відповідь комік Террі Джонс. Ви дізнаєтеся про проблеми, з якими стикалися жителі Давнього Єгипту і Риму.

Які були дії Нерона, коли Рим був поглинений вогнем? Завдяки цікавій подачі інформації з ноткою гумору, ви будете з цікавістю дивитися документальний фільм від Discovery до останньої хвилини.

Шоа

Документалка розповідає про події Голокосту (політика нацистів, спрямована на масове знищення євреїв під час Другої світової війни). При створенні картини творці не захотіли додавати відео- та фотоматеріали. Фільм заснований на інтерв'ю з учасниками подій Другої світової війни. Серед них як колишні бранці концтаборів, що вижили, так і члени їх сім'ї. Вони жили в страху і жаху.

Творцям кінокартини вдалося взяти інтерв'ю у учасників бойових дій з боку фашистської Німеччини: як у офіцерів, так і простих охоронців. Тривалість фільму - 9 годин. "Шоа" важко дивитися в емоційному і моральному плані, тому рекомендується розбити перегляд на кілька днів. При перегляді цього документального фільму глядач побачить кадри про тяжке життя дітей при війні, які змінюють свідомість.

Блокада

Особливість цього документального фільму в тому, що в ній зовсім відсутній музичний супровід, діалоги та інші звуки. Для створення фільму використовували архів кадрів, записаних з часом блокади Ленінграда.

Спостерігаючи за такими кадрами, важко зберігати спокій. У них передана вся атмосфера і настрої народу. Ось так, без музики і слів, вдалося створити кіно, яке чіпає до глибини душі.

Лондон. 2000 років історії

Лондоном захоплюються, але зовсім не знають про нього нічого, крім королеви Єлизавети II, її собаки і любові британців до чаю. Саме картина "Лондон. 2000 років історії" допоможе дізнатися більше про місто з багатовіковою історією. У фільмі ви зможете простежити розвиток Лондона з часів заснування і до сучасності.

Деякі аспекти історії міста загадкові і покриті таємницею, але творці серіалу допоможуть підняти завісу і розкриють усі секрети.

Атомні рани

Цей заборонений фільм розповідає про жахливі наслідки застосування атомної зброї. Другу світову війну вдалося перемогти, але якою ціною для жителів Хіросіми і Нагасакі?

Подібного роду заборонені фільми потрібні для того, щоб, бачачи ці викривальні кадри, люди почали шукати відповіді на запитання, як взагалі так можна поступати по відношенню до інших.

Ваша внутрішня риба

Над створенням проекту працював біолог-еволюціоніст Ніл Шубін. На його рахунку безліч досягнень, серед яких відкриття зв'язку еволюційної ланки між рибами і наземними хребетними.

У картині Ніл пояснює, завдяки чому людина прийшла до свого нинішнього зовнішнім вигляду, кому він цим зобов'язаний. Ви отримаєте відповіді на такі, здавалося б, прості, але в той же час складні питання: звідки у людини волосся, чому люди можуть бачити кольору і багато інших. У фільмі тісно переплітаються дві абсолютно різні науки - біологія і історія.

Холодна війна

Це цикл документальних фільмів про те, як радянський і американський уряд вели непримиренну війну за владу. Ще б трохи і протистояння двох ідеологій призвело б до знищення всього людства.

Між СРСР і США були розбіжності не тільки в питаннях ідеології і політики, а й економічні, в тому числі. Конфлікт спалахнув після того, як закінчилася Друга світова війна. Коли розбіжності досягли свого піку, влади двох наддержав ледь не зважилися на використання заборонених атомних бомб.

У картині творці проводять паралелі між "тоді" і "зараз" і намагаються знайти відповідь на питання, як нарешті запобігти війні і не допустити того, щоб конфлікт спалахнув з новою силою.

Документальні фільми про природу

Документальні фільми про природу
Документальні фільми про природу, athens.zagranitsa.com

Планета Земля сповнена чудес, вона унікальна і сповнена загадок. Крім людей, її населяють мільйони представників флори і фауни. Кращі документальні фільми розкажуть вам про найібль важкодоступні куточки планети. Ви дізнаєтеся таємниці, які чекають в воді, загадки печер, про життя вовків і т.д.

Біосфера. Закони життя. екосистеми

Вигляд Землі неодноразово змінювався. Причиною цього були як падіння астероїдів, так і виверження вулканів, вплив природних катаклізмів. Іноді катастрофи досягали таких масштабів, що приводили до знищення всього живого на Землі.

Кожного разу біосфера знаходила ресурси для відновлення. Але наскільки їх ще вистачить? Про це ви дізнаєтесь з цього науково-популярного фільму.

Сурікати

Сурікати за час свого існування нажили безліч природних ворогів. Щодня вони змушені боротися за життя в дикій природі. І хоч сурикати здаються милими і беззахисними, але вони можуть постояти за себе.

Ці тваринки живуть у вузьких нірках, але їх спокій порушують змії, які викрадають дитинчат сурикатов. Їх батьки без сумнівів кидаються на захист близьких. Іноді їм доводиться віддати життя.

Творці хотіли відобразити характер сурикатів, показати, як вони проводять час і чим займаються.

Дика природа Аляски

Аляска знаходиться на території Північної Америки. Вона непривітна. У суворих кліматичних умовах уживаються різні види тварин і рослин. Сонце не виходить з горизонту місяцями, але коли воно сходить, природа пробуджується.

Чорнобиль: життя в смертельній зоні

І хоч в якийсь момент здавалося, що після аварії на Чорнобильській АЕС життя на цій території не буде ще не одну сотню років, природа довела протилежне. Люди покинули свої рідні домівки. Але ці землі стали активно обживати представники дикої природи. У річках повно риб, дерева стрімко ростуть вгору.

Зараз в Чорнобиль повернулися навіть ті види тварин, які не водилися в ньому до аварії. І хоч території стала небезпечна для людини на сотні років, вона перетворилася в унікальний заповідник на місці найбільшої техногенної катастрофи на АЕС в історії людства.

Розумна істота. Кінь

Коні були незамінними помічниками для людини в багатьох галузях: робота на полі, подолання довгих дистанцій, ведення військових дій тощо. Ці тварини вкрай віддані своїм господарям.

Творці спробували донести до глядача, як починала зароджуватися ця дружба між людиною і конем. Ви дізнаєтеся про таємниці різних видів тренувань, про те, як функціонує мозок скакунів. А також досвідчений фахівець розповість, як отримати в їх особі надійного друга. В конях повно грації і волелюбності, тому вони потребують особливого підходу.

BBC. Океани

Це цикл фільмів про таємниці світового океану, безпосередньо пов'язаних з історією планети і людства в цілому. Для того, щоб розгадати деякі з цих загадок, в експедицію вирушила команда підводних дослідників.

Глядач отримає унікальну можливість спостерігати чарівні кадри з таємничого підводного світу. Океан зберігає ще масу секретів, які людству тільки належить розгадати.

Документальні фільми про космос

Документальні фільми про космос
Документальні фільми про космос, ifehacker.ru

Всесвіт повний загадок. З чого він складається, як з'явився Чумацький шлях? Чи представляють загрозу чорні і білі діри для існування людства? Цю інформацію може дізнатися кожен за допомогою документальних фільмів.

Планети

Серія документальних фільмів, в яких глядач отримає можливість дізнатися більше про виникнення планет Сонячної системи. Будуть дані відповіді на поширені питання: Звідки у Юпітера з'явилися кільця? Чи бувають на Венері дощі? Як на Марсі з'явилася вода?

Що було до Великого вибуху

Який процес став поштовхом для виникнення Всесвіту. Як виник простір, час і матерія? Вчені більше сотні років намагалися знайти відповіді на ці питання.

Творці картини постаралися розглянути всі існуючі на сьогоднішній день теорії і навіть зайти трохи далі.

Документальні фільми про видатних людей

Документальні фільми про видатних особистостей
Документальні фільми про видатних особистостей, 24smi.org

Ви вважаєте, що одна людина не може змінити все? Даремно, історія налічує сотні особистостей, які своїми діями перевернули свідомості тисячі людей, зробили нові відкриття і вивели цивілізацію на наступний рівень. Подібні мотивуючі фільми про історії реальних історичних особистостей допоможуть повірити у власні сили.

Нікола Тесла: Володар світу

Неймовірне кіно розповість про видатного вченого і винахідника. Нікола Тесла створив безліч винаходів, розгадав десятки наукових таємниць. Звичайній людині важко в це повірити. Його по праву можна назвати геніальним.

Своїми досягненнями Нікола заслужив звання "Повелителя електрики". З фільму ви дізнаєтеся цікаві факти про видатного вченого. Творці провели серйозне розслідування Тунгуського події і причетності Тесли до нього.

Citizenfour: Правда Сноудена

У 2013 році журналістці Лорі Пойтрас раптово стали надходити листи на електронну пошту від якогось користувача "CITIZENFOUR". Кожне з них було зашифровано. Але шифр вдалося розгадати. Зміст листів вразив.

Користувач писав про те, що у нього є докази того, що Агентство національної безпеки застосовує спеціальні комп'ютерні програми для прихованого спостереження в різних країнах світу.

І тільки через 5 місяців журналістці у співпраці з колегами вдалося знайти цього загадкового користувача. Його ім'я Едвард Сноуден.

Ганнібал. Легендарний полководець

Ганнібал Барка був одним з найвидатніших полководців за всю історію. Римляни бачили в ньому заклятого ворога, але для Карфагена він був останнім оплотом. Полководець майстерно керував своїми воїнам. Його слова не піддавалися сумнівам, воїни беззаперечно виконували команди Барки.

Його вміння розробляти тактики ведення боїв можна назвати геніальним. Глядачі отримають можливість ознайомитися з багатьма епізодами військових успіхів полководця.

BBC: Да Вінчі. Загублений скарб

Леонардо да Вінчі - одна з найзагадковіших особистостей тисячоліття. Справжніх фактів про його біографії відомо вкрай мало. Леонардо до будь-якої справи підходив з особливою допитливістю і пристрастю. Його по праву вважають еталоном Відродження. Він створив "Таємну вечерю" і "Мона Лізу", посмішка якої все ще залишається предметом суперечок тисяч мистецтвознавців.

До теперішнього часу збереглося не більше 15 робіт. Всі вони розкидані по всьому світу. Довгий час вважалося, що це все збережені твори Леонардо да Вінчі. Але не так давно стало відомо про те, що в Нью-Йорку зберігається ще одна картина. Невже це справжня картина Леонардо да Вінчі, яка вважалася загубленою?

Александр Македонський. Слідами великого завойовника

Полководець Олександр Македонський ще за часів античності зумів заслужити визнання і звання одного з найбільших завойовників за всю історію. Йому вдалося створити цілу державу. Також Македонський був чудовим державним діячем.

Створена ним держава простягалась на тисячі кілометрів і було найбільшою в стародавньому світі. Творці картини вирушили на пошуки правди про людину, яка стала однією з головних фігур в історії.

Документальні фільми: альтернативна історія і наука

Документальні фільми: альтернативна історія і наука
Документальні фільми: альтернативна історія і наука, telegraf.com.ua

Такі фільми показують новий, альтернативний, погляд на історію і науку. Багато піддають сумнівам подібні теорії, але вони мають місце бути.

Стародавні прибульці

Документальний серіал про одну з версій зародження життя на Землі. Існує версія, що це сталося після того, як планету відвідали позаземні істоти. Еріх фон Денікен висунув теорію про "Стародавнії прибульців", яка розбурхала розуми завзятих скептиків і змусила багатьох вчених засумніватися в своїй правоті.

У фільмі глядачі побачать безліч неспростовних доказів того, що вища цивілізація відвідувала Землю.

Слідами велетня. Таємниця однієї гробниці

У міфології різних народів неодноразово згадувалося про існування людей-велетнів. У 2007 році весь світ вразила новина про знаходження останків людини неприродно великих розмірів. Вчені прийшли до висновку, що його зростання становило приблизно 18 метрів.

У картині творці зібрали думки фахівців з різних областей щодо цього відкриття. Невже велетні і правда існували?

Документальні фільми про магію і езотерику

Документальні фільми про магію і езотерику
Документальні фільми про магію і езотерику, ural-n.ru

Іноді документальні фільми стосуються не тільки науки, а й піднімають ширму потойбічного, розповідають про застосування таємних знань і працюють з безліччю наукових теорій.

Справжній жах Амітівілля

Безліч людей цікавилося питанням, а чи правда, що будинок Амітівілля дійсно існує. Історія бере початок в 1976 році. Сім'я Лутц вирішила покинути свій будинок, куплений в Амітивіллі, під приводом, що їх вижили надприродні сили.

А в 1975 році в стінах цього будинку були жорстоко вбиті всі 6 членів сім'ї, що проживає в цьому будинку. А виправдання вбивці змусило всіх здригнутися. Він заявив, що це була робота диявола.

Творці використовували в картині інтерв'ю Лутца, яке він дав за рік до смерті. А медіуми і екстрасенси практично одноголосно зійшлися на думці, що на будинок накладено прокляття.

Самсара

Картина знімалася на плівку в 70 мм, що дозволило надати твору реалістичність. Творці вирушили в подорож по 25 країнам. Зняли як племінні обряди, так і заглянули за лаштунки серйозних катаклізмів.

У фільмі творці посилаються на нескінченне переродження, тлінність життя. Більшість звикло розглядати релігію як спосіб зміни свідомості. Але для творців картини релігія - спосіб зміни суспільства.

Документальна картина "Сансара" містить безліч шокуючих кадрів, які змушують переосмислити своє життя. Фільм, безумовно, чудовий і справив враження на тисячі людей, про що каже його рейтинг.

Документальні фільми про економіку і фінанси

Документальні фільми про економіку і фінанси
Документальні фільми про економіку і фінанси, delo.ua

Багаж знань по економіці не менш важливий, ніж з біології, фізики та іншим наукам. У 21 столітті всім правлять гроші. Тому вкрай важливо орієнтуватися в процесах, які відбуваються навколо.

Наукові сенсації. Нова економіка

Зараз економіка править світом. Вона просто всюди, навіть у свідомості людини. Роздумуючи про покупку, людина шукає вигоду і користь. Маркетологи помітили цей факт і почали використовувати психологічні маніпуляції.

Людина ставить собі за мету, але при цьому продовжує робити необдумані і безглузді покупки. Чому так відбувається. Може бути, людям характерні уразливості, пов'язані з грошима?

Інсайдри

Цікавий документальний фільм про кризу 2008 року, який похитнув навіть найстабільніші економіки. Що ж сталося?

Творці картини продемонстрували секретні інтерв'ю з представниками міжнародних структур, з політиками, економістами, політологами тощо. Глядачі отримають можливість простими словами дізнатися про складне.

Православні документальні фільми

Православні документальні фільми
Православні документальні фільми, pereprava.org

Людству потрібно у щось вірити, але зараз все більше людей забуло про Бога. Глибокий православний фільм допоможе замислитися і зробити висновки.

У пошуках Бога

Єпископ Гродненський і Волковиський Артемій відповіли на основні питання щодо віри. Також своєю думкою поділилися і інші православні віруючі.

Фільм сповнений глибоких думок. Творці хотіли донести, що шлях до Бога може бути важким. І це нормально.

Послідовники христа

Вам будуть показані великі християнські святині Лівану, Сирії. Глядач почує розповідь про монастирі і чудеса, що відбуваються на їх території. Це місця, в яких зародилася християнська віра.

Сотні великих святих народилися і прожили на цій землі.

Добре й цікаве документальне кіно стане відмінним способом проведення дозвілля з користю для себе. Виберіть цікаву для вас тематику і насолоджуйтеся переглядом.